Bylinky jsou již po staletí ceněné jak v přírodní medicíně, tak v kulinářství. Různé výzkumy prokázaly, že různé bylinky mají spoustu příznivých účinků na naše zdraví. Každá funguje trochu jinak, každá zabírá na něco jiného. Pojďme se podívat na malý přehled bylinek a jejich účinky.
Skořice
Skořice je koření, které se používá zejména v pečení a při výrobě sladkých receptů. Ale samozřejmě i v slané kuchyni. Skořice je silným antioxidantem, bojuje proti zánětům a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Má také zklidňující účinky a posiluje imunitní systém.
Máta peprná
Máta v sobě obsahuje olej, který má skvělé zdravotní účinky na náš organismus. Především na náš trávicí systém. Bolest břicha, střev, pocit plnosti, plynatost, nadýmání – s tím vším vám může máta pomoci. Při trávicích obtížích popíjejte čaj z máty Darka shop. Pokud máte onemocnění dýchacích cest, pomůže vám inhalace této byliny.
Kurkuma
Kurkuma má jasně žlutou barvu, a při manipulaci s ní budete mít zřejmě úplně zabarvené prsty. Je silným antioxidantem a silně protizánětlivá. Zlepšuje funkci mozku a podle některých zdrojů může také pomáhat při onemocnění Alzheimerovou chorobou.
Šafrán
Šafrán se používá v kuchyni jako koření. Je důležitou součástí indické a středomořské kuchyně. Nejen že skvěle chutná, ale i dobře prospívá. Dokáže stimulovat tvorbu serotoninu, což je důležité pro ty, kteří trpí depresemi nebo úzkostmi. Pomáhá také v případech cukrovky druhého typu. Doporučuje se také konzumovat při nachlazení nebo chřipce.
Bazalka
Bazalka se v kuchyni využívá hojně, ať už ve formě koření, nebo čerstvá, jako přísada například do salátů nebo do pesta. Má v sobě antioxidanty, které chrání naše tělo. Navozuje stav relaxace a napomáhá s klidnějším usínáním. Zlepšuje také naše trávení a pomáhá tělu s vylučováním zadržované vody.