Kokosový olej je běžně používaný rostlinný tuk, který je rozšířený všude tam, kde se pěstují kokosové palmy. Ty jsou rozšířené v tropickém pásmu. Z kopry, což je kokosové jádro, se olej lisuje, a to jednak v starých původních lisech za pomoci tažných zvířat, nebo moderněji v lisech s vlastním pohonem. Nejkvalitnější je bio panenský kokosový olej https://www.nakliceno.cz/kokosovy-olej/.
Široké uplatnění v kosmetice
Kokosový olej je štědrým zdrojem antioxidantů a mastných kyselin, které při styku s pokožkou proniknou hluboko do tkáně. Jeho využití je opravdu univerzální. Velkou oblibu si získal i u výrobců domácích bylinných mastí a nahrazuje tak sádlo a vazelínu. Výborně funguje jako základ mastí proti vysychání kůže, na bolestivé bradavky, různé opruzeniny, ztvrdlou a popraskanou kůži i jako prevence proti striím. Smícháním s aromatickými oleji například z máty nebo rozmarýnu, vznikne funkční naprosto přírodní repelent, který i zklidní podrážděná místa pokožky. Pro své antibakteriální schopnosti se používá při ošetření chodidel. Snadno z něj můžete vyrobit heřmánkovou nebo měsíčkovou mastičku, která ošetří pokožku po holení a zabrání zarudnutí kůže, svědění a infekci.
Rychlý a praktický zdroj energie
Kokosový olej je praktický a rychlý zdroj energie, může se tak hodit sportovcům podávajícím extrémní výkony například při horské cyklistice, při horolezectví, speleologii atd.
Surovina pro studenou i teplou kuchyni
Kokosový olej je velice trvanlivý a dobře uskladněný může vydržet i dva roky. Díky velkému obsahu nasycených mastných kyselin je velice stabilní a odolává žluknutí. Jeho kouřový bod je velice vysoký, a proto nehrozí přepálení při běžném používání při smažení. Výhodou je i to, že nemá žádnou výraznou vůni, kterou by předával do pokrmů. I přes některé výhrady z vědeckých kruhů je kokosový olej v gastronomii po celém světě běžně používaný. Nejlepší je samozřejmě ten, který je v BIO kvalitě a lisovaný za studena.