Schodiště jako protistresový faktor


Když se domů z práce vrací vystresovaný muž, může si připadat, že je úplně vyšťavený a bez energie. Není divu, protože nadbytek adrenalinu a kortizolu v krvi se starají o to, aby organismus přežil stresovou formu útoku, a tak k této situaci nasadí všechny páky. Tím ale vyčerpá zásoby minerálů a stopových prvků a především magnézia, takže je pak vhodné je doplnit ve stravě, jenže pokud dotyčný holduje bílému pečivu a sladkostem, ještě více si ublíží.

schodiště v domě

Proti stresu ovšem pomáhají i jiné zdroje, zejména vydatný spánek a vhodný pohyb. Ale jaký, aby to nebyl adrenalinový http://centrumdeti.cz/adrenalinovy-tabor/ sport? Někteří lidé vám mohou radit, abyste chodili běhat do parku nebo plavat do bazénu či jezdit na kole, ale máme mnohem lepší tip na sport bez adrenalinu – chůzi po schodech. Chlorovaná voda v bazénu totiž ještě více přispívá ke stresu, běhání je díky otřesům na klouby a vnitřní orgány také mírně stresující a jízda na kole je vhodná pouze mimo silniční provoz, abyste nevdechovali toxické výpary z aut.

dřevěné schodiště

Mít doma schodiště je velký dar – můžete si tu totiž užít protistresovou léčbu každý den bez omezení. Chůze po schodech nahoru i dolů napodobuje chůzi v horském terénu, a to je jedna z nejzdravějších pohybových aktivit, což se ostatně projevuje na životě místních horalů, kteří se dožívají vyššího věku v plném zdraví. Po schodech se vyplácí našlapovat zcela naboso (bez ponožek), jednak to nepodkluzuje, a pak tím procvičujete i klenbu chodidel. Schody pomáhají zlepšit i funkci imunitního a lymfatického systému, posilují krevní oběh a lze je doporučit i seniorům. A kdo si troufá na posilování svalstva dolních končetin, může si naložit na záda zátěž, vložit do batohu třeba pytlíky s pískem a bude mít zajištěný posilovací režim naprosto dokonalý. Na posilování nohou, chodidel a hýždí prakticky nic jiného nepotřebujete.

5 měsíců ago